Mobisticks

Projektet

MobiSticks.dk er blevet til i et samarbejde mellem Videnscenter for Integration, Scanbuy, Webbureauet Re:, Nørremarksskolen i Vejle, Lærdansk i Århus, Vejle Museum, Økolariet i Vejle, Stadsarkivet i Vejle, Center for Specialundervisning for Voksne i Vejle. MobiSticks.dk er støttet af It- og Telestyrelsen og TrygFonden.


Få gratis skanningsprogram: Sms SCAN til 1220. Du kan også gratis hente ScanLife på Android Market eller App Store.

fredag den 26. februar 2010

Voksne tosprogede: Eksempler på brug

Her er nogle eksempler på, hvad man vil kunne bruge MobiSticks til blandt sprogcenterkursister.

En kursist vil gerne lære, hvad møblerne i hans eller hendes lejlighed hedder, og hvordan de udtales. På mobisticks.dk vil der ligge 2D-koder som kursisten kan printe ud på små visitkort eller labels, som kan klistres op på møblerne i lejligheden. Ved at scanne koden (MobiStick’en), kan kursisten høre navnet på møblet udtalt. Det kan gentages lige så mange gange, der er behov for det. Måske vil kursisten også gerne se, hvordan ordet staves og bøjes. Det vil også kunne lade sig gøre.

En anden kursist ønsker at vide, hvad genstande og lokaliteter på arbejdspladsen hedder. Sådanne MobiSticks vil også kunne hentes på Mobisticks.dk. Hvis relevante MobiSticks ikke findes, kan kursisten (fx i samarbejde med virksomheden og en underviser) selv fremstille dem på Mobisticks.dk. Det kunne fx være relevant med oversættelser eller oplæsninger af sikkerhedsskilte og foreskrifter.

En tredje kursist henvises via en MobiStick til en opgave. MobiStick’en er måske integreret i det miljø, kursisten færdes i. Det kan være en opgave, der er forbundet med en genstand eller et sted.

Indholdet af den internetside, som en MobiStick’en henviser til, kan opdateres. Det indebærer, at en opgave, som kursisten f.eks. har sat på døren ind til sin stue, ”sæt dig i sofaens venstre hjørne”, kan opdateres til ”luk døren efter dig”.

Endelig kan man forestille sig, at MobiSticks vil kunne skabe nye forbindelser mellem sprogcentrenes ”offline-” og ”onlinematerialer”. Et eksempel på offline-materialer er de bøger, kursisterne skal læse i løbet af danskuddannelsen. Mobisticks placeres på bøgerne og med scanneren på mobilen kan kursisterne åbne til en mobilblog, hvor andre kursister i form af indlæg, ranking m.m. har anbefalet bogen. Mobisticks kan også sættes ind i lærebogsmaterialer og derved supplere materialet med faktuelle oplysninger. Oplysninger kan gives i form af tekst, lyd, billeder eller video.

1 kommentar:

  1. Det lyder virkelig spændende. Vi, på Sprogcenter Vejle, glæder os meget til at kunne gøre brug af denne teknik og få den integreret som en del af vores undervisning. Jeg kan se mange muligheder i dette og man må da sige at selve sprogtilegnelsen bliver relevant og autentisk på denne måde. Spændende...spændende!

    Mvh Elise Mau, danskunderviser for voksne udlændinge, Vejle Sprogcenter

    SvarSlet